Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hóhelyzet Vépen 2013. 01. 17- 01.19

2013.01.20

 Egy kis összefoglaló ez elmúlt napokban történtekről:

 

2013. január 17. csütörtök:

16.20kor kaptuk a riasztást a szombathelyi tűzoltóságtól, hogy egy veszélyes anyagot szállító tartálykocsi csúszott árokba Ferencmajornál.

 

229852.jpg

 

Nem sokkal később 4 fővel megkezdtük a vonulást. Odaérkezésünkkor Takács Péter vépi lakos, egy munkagéppel és a szombathelyi hivatásos tűzoltók segítségével ki tudta húzni az árokba rekedt kamiont. Utána ezt a tartálykocsit bekísértük a település határában lévő cég telephelyére, mivel ez volt az úti cél.

 

Egy másik videó az esetről:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QzUeWeRoi3I 

Mivel már ekkor elég nagy hóakadályok voltak Vép és Szombathely között, a Katasztrófavédelemmel egyeztetve lezártuk az utat Vép irányából és minden autóst visszafordítottunk.

A forgalom Szombathely felől folyamatosan jött, mivel azon a végén nem volt útzár. A kamionmentés után kb 40perccel kaptuk az újabb bejelentést, hogy a távolsági csuklós busz csúszott árokba. Beszóltunk a szombathelyi tűzoltóságra, hogy segítséget kérünk, közben elindult a Vasi Volán autómentője is.

Így aztán már a buszokat sem engedtük át ezen a szakaszon, volt olyan aki elment a 86-os út felé.

Az autómentő segítségével hamar sikerült kiszabadítani a hó fogásából a buszt és eljutott Vépig, majd folytatta tovább az útját.

19.30 órakor ismét egyeztettünk a Katasztrófavédelemmel és azt mondták, hogy nem kell útzár KPM szerint jól járható az út, menjünk vissza a szertárba.

 

2013. január 18. Péntek:

Pénteken reggel már reggel 6.30kor kezdtünk telefonon érdeklődni, hogy mi a helyzet az utakon, több információt kaptunk miszerint Vép – Szombathely között járhatatlan az út és ugyanez jött, hogy a 86-os útig sem lehet kijutni.

7.15kor az is bizonyossá vált, hogy Vép az elzárt települések közé tartozik.

7:46 kor A katasztrófavédelemmel és a helyi körzeti megbízottakkal egyeztetve kimentünk, és ismét lezártuk Vép – Szombathely közötti szakaszt, mivel már így is pár autó bennrekedt, és inkább megelőztük azt, hogy még többen menjenek be, és legyenek a hó fogságában. Ezt jeleztük a 105-ös telefonszám felhívásával, hogy Vép irányából lezártuk az utat, a műveletirányítótól azt az információt kaptuk, hogy a vépi körforgalomnál pedig a rendőrök zárták le ezt a szakaszt. Egyik bajtársunk, egy rakodógép segítségével szabaddá tette az utat a Vép táblától a SAB Kft bejáratáig, hogy akik oda igyekeznek el tudjanak juttni a munkahelyükre.

Videó:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dcf-pLAn9eg

Egy munkagép dolgozott Vép – Szombathely között, de ahhoz, hogy zavartalanul tudjon dolgozni, először ki kellett menekíteni az autókat. 10óra körül ért ki Vépre a hótoló és mondta, hogy hamarosan jön egy hómaró is, nem sokkal később meg is jelent a hómaró, miután visszaért a körforgalomhoz valami műszaki hiba miatt nem tudott továbbmenni. Így csak a hótoló traktor maradt ezen az útszakaszon.

 

2013-01-18-08.41.40.jpg

 

Kb. 11.30 körül indulhatott meg a forgalom, de csak úgy, hogy a traktor kiért Vépre, megfordult és mögötte 4-5 (vagy ha volt akár 10) autó is mehetett egy nyomvonalon. A helyi körzeti megbízottakkal is folyamatosan egyeztettünk, ők ingáztak is, hogy a többi bevezető úton mi a helyzet. Volt olyan is, hogy a vasúti átjáróba fennakadt egy autó, de időbe tudtak szólni a mozdonyvezetőnek és még nyílt pályán megállította a szerelvényt amíg kiszabadították az autót az átjáróból.

Facebook oldalunkon folyamatosan próbáltuk tájékozatni az embereket, hogy elinduljanak-e útnak, vagy inkább maradjanak otthon.

Bozzai felé is nagy hófalak voltak, még a hótoló traktor is elakadt, nem tudott továbbmenni.

Vép – Szombathely között pedig bevált az a módszer, hogy a traktor mögött egyszer szombathely irányából, majd megfordult és Vép irányából haladhatott a forgalom. Kb. fél órát kellett várni, hogy aki akart bejusson Szombathelyre, vagy aki éppen Vépre indult haza.

Volt egy kis segítségünk pluszba Binder Martin egy Mitsubishi terepjáróval segédkezett, ha kellett autót húzott ki az árokból és volt arra is példa, hogy valaki gyalog indult el Szombathelyről és elé ment amíg tudott autóval és behozta.(Martin egész nap a segítségünkre volt, sőt mikor mi már bejöttünk a szertárba ő még éjjel is kinézett a terepre)

 

2013-01-18-08.30.08.jpg

 

Rengeteg vépi polgár jött oda hozzánk, kaptuk a forró teát, a kávét, szendvicseket, pogácsát és még sok mindent, amit ezúton köszönünk, hogy ilyen ellátást kaptuk a nagy hófúvás közepette.

Szalai László abban segédkezett, hogy elment a kenyeres autó elé és bekísérte így dél körül már volt friss kenyér a vépi ABC-ben.

14.00 óra körül kaptuk a hívást és több autós jelezte, hogy egy tejes autó akadt el a hóba. Megvártuk míg kiért a traktor, lezártuk mindkét irányból az utat, és visszamentünk kimenteni a tejes autót, 20perc után ismét megindulhatott a forgalom.

Ezen a napon más elakadás nem volt, szépen haladt a forgalom egyszer egyik, egyszer a másik oldalról.

Mi 22.00 óráig teljesítettünk szolgálatot, a hótoló traktor eddig dolgozott.

 

2013. január 19. Szombat

Mivel előző nap este 10 órakor bejöttünk és a rendőrök is megnyitották az utat, ezért mindkét irányból elindult a forgalom, de mivel helyenként csak egy nyomvonal volt és az autósok nem várták meg egymást, így többen megint csak elakadtak.

9.42 kor jött a telefon, hogy menjünk ki és zárjuk le az utat Vép – Szombathely között, mert a munkagépek nem tudnak dolgozni, mivel sok autó megint elakadt. Kiérkezésünkkor a vépi polgárőrök már lezárták az utat. A munkagépek gyorsan kiszabadították az autókat és kitisztították az utat ahogy csak tudták.

Az autókat a 86-os főút és Tanakajd felé tereltük, mivel azok az utak szabadok voltak, és arra felé lehetett közlekedni.

11.00 órakor a polgárőrök kimentek a körforgalomhoz, mi maradtunk a vépi oldalon és mindkét irányból elkezdtük szépen engedni a forgalmat. Különösebb fennakadás nem történt.

Minden autóst figyelmeztettünk, hogy lehet haladni, de legyünk tekintettel a szembejövő autósokra, mert ahol leszűkül az út, ott aki már elindult a másik autós várja meg míg kiér.

19.00 órára már jól járható volt az út, ezért visszavonultunk a szertárba.

Köszönjük mindenkinek aki segítette a munkákat és részt vett a mentési munkálatokban, valamint akik járhatóvá tették az utakat.

 

Az elmúlt 3 napban 12 fővel összesen 27 órát töltöttünk szolgálatban.